MONTAŽNE KUĆE

četvrtak, 12. ožujka 2009.

Staru brvnaru pretvorio u dom iz snova


Arhitekt Jeremy Levine pri projektiranju vlastite kuće suočio se s nekoliko problema; kako kuću vizualno učiniti većom, ne porušiti stabla i ne potrošiti puno novca

ZAGREB- Susjedi su pozelenjeli od zavisti kada su vidjeli kako smo običnu kuću pretvorili u spektakularan “zeleni“ dom, rekao je arhitekt Jeremy Levine, šaljivo se poigravajući s riječju “zeleno” kako bi opisao reakcije na svoju kuću u Los Angelesu u kojoj živi s obitelji, a koja je sukladno njegovim privatnim i profesionalnim uvjerenjima potpuno ekološka.

Vizije još iz djetinjstva

- Pronaći prazno zemljište u Los Angelesu je gotovo nemoguće, zato smo supruga i ja kupili ‘staru brvnaru’ i obnovili je - rekao je Jeremy, inače vlasnik tvrtke Jeremy Levine Design.

Smještena u kalifornijskom Eagle Rockeu, predgrađu Los Angelesa, originalno kuća od 102 četvorna metra postala je kućica od 70 četvornih metara koja je arhitekta suočila s dva problema koje je morao riješiti ne bi li sagradio dom iz snova prema svojim vizijama iz djetinjstva. Prvi problem s kojim se uhvatio u koštac bio je kako dobiti na prostoru a da se ne posjeće drveće.


Kuća oko drveća

- Jednostavno smo gradili kuću oko drveća, pretvarajući polako dvorište u prostor za život. Tako sada u gotovo svakoj sobi raste drvo. Skroz otkačeno! Drveće u kući, ali i vanjsko dvorište održavaju se kombinacijom tzv. sive vode koja je zapravo pročišćena otpadna voda iz komunalnog postrojenja i nije sasvim pitka, ali se korištenjem nje mogu smanjiti računi za vodu (za čak 35 do 40 posto) te kišnicom. Voda koja se tako prikupi može se iskoristiti za zalijevanje vrta, a uz dodatne prilagodbe može se koristiti i u vodokotlićima te za pranje automobila - rekao je Jeremy Levine, objašnjavajući kako je drugi problem, kako kuću učiniti vizualno većom, riješio eksperimentirajući s različitim vrstama trikova poput primjerice odstranjivanja nekih ormara koji nepotrebno zauzimaju prostor ili, pak, skrivanja skladišta ispod poda tzv. zamka - vratima koja se lako podižu uz pomoć kreativno postavljenog pneumatskog alata koji se koristi kod automobila, a ovdje služi kao kvaka. Nadalje, diljem kuće arhitekt je izrezbario debele zidove i pretvorio ih u police, što je praktičnije i jeftinije, kaže, nego da je kupovao nove.

- Time bi samo prostor učinili vizualno manjim. Također, izradili smo prikladni namještaj od reciklirane klade za sve sobe - kaže Jeremy Levine.

Solarni kolektori

Kuća ima solarne kolektore tj. uređaje koji skupljaju sunčevu energiju i pretvaraju je u toplotnu, a od ekoloških rješenja tu je još i zeleni krov. Ozelenjavanjem krovnih površina zaštićuje se krovna konstrukcija od ekstremnih temperaturnih šokova, stvara se prostor za šetnju i odmor, a zvučne smetnje znatno se smanjuju. Također kuća ima toplinsku instalaciju vanjskih zidova (moguće je izbjeći klima-uređaje, čime se znatno smanjuju troškovi). Sve je, pak, u interijeru premazano netoksičnim bojama.

0 komentara:

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]



<< Početna stranica

  • dom_i_nekretnine

  •