MONTAŽNE KUĆE

srijeda, 19. studenoga 2008.

Pametna montažna kuća budućnosti






S obzirom na to da je modularni objekt, Atika se u nekoliko dana može postaviti na ravni krov i postati suvremena interpolacija

Samoodrživost i gradnja niskoenergetskih zgrada veliki je hit u svijetu, a zbog goleme potrošnje energenata i restriktivnih propisa gradnja klasičnih kuća kroz nekoliko godina mogla bi u potpunosti nestati te bi ju trebale zamijeniti suvremeni modeli gradnje. Većina europskih i svjetskih vlada kroz razne projekte i poticaje podupire gradnju niskoenergetskih zgrada, a Europski parlament donio je odluku da će sve zemlje u Europskoj Uniji koje se budu gradile nakon 2011. morati biti pasivne ili bar niskoenergetske.

Kuća je građena na stupovima koji se mogu zamijeniti ravnim krovom bilo koje građevine

Isto pravilo vrijedit će i za sve rekonstrukcije i nadogradnje, stoga su razni proizvođači građevinskih materijala i opreme, željeći približiti suvremene sustave gradnje običnim građanima, napravili prototipove kuća budućnosti i izložili ih kao svoje showroomove.

Jedna od takvih kuća-showrooma je Veluxova modularna montažna kuća Atika, koju je arhitekt Goran Mihelčić prije desetak dana predstavio na predavanju o dnevnoj i umjetnoj svjetlosti u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

- Velux Atika je sveobuhvatni koncept kuće koja uz uštedu energije kombinira solarnu energiju, optimalnu klimu i osvijetljenost interijera dnevnom svjetlošću. Posebnost ove kuće je što se zbog modularnih elemenata može sagraditi kao samostojeća kuća, obiteljska kuća u nizu ili može poslužiti kao nadogradnja na ravni krov, a osmislili su je španjolski arhitekti ACXT - ispričao je Mihelčić, arhitekt tvrtke Velux. Objašnjava kako se kuća koja se, nakon Bilbaa, trenutno može razgledati u Rimu, ima 100 kvadrata, a da se zahvaljući modularnim elementima može prilagoditi te postati veća.


Goran Mihelčić, arhitekt tvrtke Velux

Kuća je sagrađena prije svega za mediteransku klimu tako da optimalno iskorištava sunčevu energiju i dnevno svjetlo. - “Podrum” kuće je konstrukcija od greda koja simbolizira bilo koju postojeću zgradu s ravnim krovom. Atiku karakterizira njen bijeli, cik-cak oblik krova na kojem su solarni paneli i krovni prozori koji optimaliziraju ulazak dnevne svjetlosti, ovisno o funkciji pojedine prostorije. Svaka zona ima svoju geometriju krova koji su produkt funkcije.


‘Jezerce’ u središnjem dijelu kuće dodatni je prirodni regulator topline

Tako da primjerice dnevni boravak na jugu ima veliki zimski vrt koji se ljeti može vanjskim i unutarnjim sjenilima zaštititi od jakog svjetla i vrućine, dok se na sjevernoj strani nalazi spavaća zona s krovnim prozorima koji omogućavaju pogled na zvjezdano nebo - ispričao je Mihelčić.

Kao direktna interpretacija tradicionalne mediteranske arhitekture, ova kuća se sastoji od niza soba smještenih oko otvorenog prostora, odnosno atrija koji funkcionira kao regulator klime uz pomoć strehe i jezerca koje dodatno smanjuje vanjske temperature. Atika je pametna montažna kuća budućnosti koja se još ne može naći u prodaji, no služi kao inspiracija i showroom novih tehnologija te novih načina gradnje.

1 komentara:

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]



<< Početna stranica

  • dom_i_nekretnine

  •