MONTAŽNE KUĆE

ponedjeljak, 3. ožujka 2008.

ZA I PROTIV MONTAŽNE KUĆE



Povodom novinskih naslova tipa "Montažne kuće rješenje za mnoge koji nemaju stan" i još češćih žučnih rasprava na ovu temu, ovo je jedan pokušaj racionalnog i nepristranog pristupa dilemi klasična gradnja ili kupovina gotove montažne kuće iz kataloga.


Što se tiče zakonske regulative i prikupljanja dokumentacije, nema razlike između montažne i klasične zidane kuće, puno veći problem predstavlja to što se ovakvi objekti vode kao privremeni.

Razlika u samom startu (jer ne pravite projekt) jest 200 - 300 eura, ali još uvijek ne opravdava reklame proizvodjača da su gotove montažne kuće doista 35% jeftinije. Iako su montažne kuće bile moj prvi izbor, najviše zbog cijene, poslje detaljnijeg proučavanja dolazi se do zaključka da one i nisu toliko povoljne koliko se na prvi pogled čine.

Od mnogih prednosti koje proizvođači navode, navest ću nekoliko:

1. ZIDOVI

Zidovi montažnih kuća su tanji od klasičnih, čime se povećava iskorištenost prostora koji zauzima kuća za 10% - To je točan podatak koji daje prednost montažnim kućama ( 10% niža cijena )

2. KRATKO VIJREME GRADNJE

Brzo useljenje. Kako se cijela konstrukcija i svi građevinski elementi izrađuju prije gradnje, vrijeme gradnje kuće se praktički svodi na vrijeme montaže gotovih elemenata od svega nekoliko dana. Samim tim vrijeme useljenja je značajno skraćeno. Ovo je uistinu jedna od najznačajnih prednosti montažnih kuća - nema nerviranja i gubljenja vremena. Međutim, ako želite da kuću dobijete po sistemu ključ u ruke, od dana kada je naručite do dana kada vam predaju kompletno uređenu potrebno je oko dva mjeseca.

3. KUĆA PO VAŠOJ MJERI

Veliki izbor tipskih kuća kao i mogućnost projektovanja po Vašoj želji, po ovom parametru obe opcije su prilično izjednačene.

4. MI I SVIJET

Uz nekoliko izuzetaka, dizajn većine gotovih tipskih kuća je na nivou od prije 100 godina. konkretno, uz tekst je i nekoliko primjera ponude montažnih kuća zapadnih proizvođača, naših nema - da ne bi bila anti reklama. Usporedba kvalitete zavrsne obrade ne bi imalo smisla. Konkretan primjer je kuća iz Searsovog kataloga (kuca iz davne 1913 godine.)












5. PROTUPOŽARNA ZAŠTITA

Za razliku od betonskih, kod montažnih kuća postoji i veća opasnost od požara.

6. BOLJE TERMIČKI IZOLIRANE

Dobra toplinska izolacija montažnim kućama omogućuje uštedu toplinske energije i do 40% po sezoni. Iz iskustava kako u svijetu, tako i kod nas ovo je potvrđeno i u praksi. Jedino što ovdje nije navedeno, je činjenica da i klasična kuća može imati isto tako kvalitetno urađenu toplinsku izolaciju. Zvučnu izolaciju proizvodjači ne spominju, pogotovo unutrašnju koja je daleko lošija kod montažnih kuća nego kod klasičnih.

7. FIKSNA I PRISTUPAČNIJA CIJENA?

Cijena montažne kuće je fiksna, tako da kupac unaprijed zna na kolike troškove mora računati. Prednost montažne u odnosu na klasičnu gradnju bi doista trebala biti ušteda novca. Istaknuta cijena od 150 do 200 € bruto kvadrature ne uključuje temelj - oko 4000€, unutarnje radove 10-15000€. S obzirom da se cijene proizvođača zasnivaju na bruto kvadraturi, koja ukjlučuje, trijemove, terase, balkone i sl. dolazi se do cifre od oko 300- 350€ po kvadratnom metru kuće. Ne može se reći da je montažna kuća znatno jeftinija. Vjerovatno je to i razlog što većina proizvođača na webu ne navodi konkretne cijene potpuno gotove kuće po kvadratu unutrašnje korisne površine. Uz to, kod većine proizvođača su izuzetno nepovoljni uvjeti kupovine 60% avans, 40% pri istovaru na gradilište, što dovoljno govori samo za sebe.


8. (NE)MOGUĆNOST VERTIKALNE NADOGRADNJE

Jedna od većih mana montažnih kuća je nemogućnost naknadne nadogradnje kata ili potkrovlja. Uistinu i kod klasičnih kuća postoji isti problem, osim ukoliko se unaprijed ne isplanira takva mogućnost. U ovom pogledu ni jedan tip gradnje nije u posebnoj prednosti.

ZAKLJUČAK

- Kada se računa unutrašnja (tzv. korisna površina) računica se drastično mijenja, evo i primjera:

- Klasična gradnja 100m2 oko 350€ po m2 uz ostavljen povišen tavanski prostor za naknadno uređenje potkrovlja od još 100m2

- Montažna kuća 100m2, oko 300€ relativno brzo, bez glavobolja, bez muke, ali nema naknadne nadogradnje.

- Montažna kuća 100m2, oko 350€ relativno brzo, bez glavobolja, bez muke, uz ostavljen povišen tavanski prostor za naknadno uređenje potkrovlja od još 100m2.

Računica pokazuje da su konačni troškovi gotovo indentični, ali kada uz to uračunamo da na našem tršištu (kakvo trenutno jest) teško da uopće možete prodati montažnu kuću, ako i uspijete to će sigurno biti po najmanje 30% - 35% nižoj cijeni od klasične kuće. Dijelom je ovo i zasluga države ( privremeni objekt = niža cijena) ali i naših predrasuda. Ispada da su gotove montažne kuće doista 35% jeftinije, ali onda kada je vi budete prodavali (ako još dodamo i sitnicu da vam niti jedan kupac neće platiti bruto površinu, već samo unutrašnju korisnu površinu) razlika može biti i veća.

Uvjeti koji su u SAD-u prevagnuli u korist montažnih kuća kod nas se nikada nisu stekli, ukidanje nameta i smanjenje papirologije od strane države, aktivna pomoć države, dugoročni povoljni krediti, standardi kvaliteta, zaštita potrošača, status stalnog objekta i za montažne kuće, jaka konkurencija među proizvođačima koja rezultira boljim dizajnom, kvalitetom i zaista povoljnom cijenom.

1 komentara:

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]



<< Početna stranica

  • dom_i_nekretnine

  •