MONTAŽNE KUĆE

srijeda, 1. travnja 2009.

Tradicija i suvremenost spojeni u šarmantnoj kolibi


Unatoč mnogim ograničenjima, slovenski Ofis arhitekti napravili su suvremenu kuću za odmor

ZAGREB- Slovenski arhitektonski studio Ofis potpisuje suvremenu kolibu od 105 kvadrata smještenu u Staroj Fužini, naselju u središtu općine Bohinj, samo nekoliko minuta hoda od Bohinjskog jezera. S obzirom na to da je Stara Fužina dio nacionalnog parka Triglav, najnoviji Ofisov projekt rađen je uz brojna ograničenja jer lokacija podliježe strogim građevinskim i arhitektonskim zakonima, propisima i aktima.

Nije potrebno grijanje

- Klijent je kupivši zemljište bio svjestan da neće moći mijenjati stavke propisane prostornim planom te da će, s obzirom na to da se zemljište nalazi u nacionalnom parku, vrlo teško dobiti građevinsku dozvolu. Zbog toga je unajmio nas da pametnim rješenjima izbjegnemo nepoštivanje zakona, ali da pronađemo rješenje kako, unatoč ograničenim mogućnostima, udovoljiti njegovim željama - rekli su Rok Oman i Špela Videčnik, vodeći dvojac Ofisa.

Dodaju da je klijent, umirovljeni ugledni liječnik sa suprugom i djecom, imao dvije jednostavne molbe - napraviti kuću koja će biti prikladna za njegovu obitelj i osigurati dobar pogled na prekrasni obližnji krajolik.

- Imali smo odriješene ruke što se tiče fasade, kompletne unutrašnjosti i nekih ne toliko vidljivih detalja. Volumen kuće, krov s nagibom, vanjske dimenzije i vrste materijala rađene su i birane sukladno onome što je propisano u prostornom planu - objasnili su Oman i Videčnik.

Ipak, koliba je projektirana prema potpuno drugačijim pravilima od onih koje nalaže tradicija građenja kuća na ovom području. Najznačaniji odmak od lokalne arhitekture bio je izbor velikih umjesto malih prozora te njihovo postavljanje ciljano prema suncu tako da bez obzira na godišnje doba grijanje u kolibi nije potrebno.

Drvo, kamen, staklo


Od materijala je korišten kamen, a u najvećoj mjeri je zastupljeno drvo. Organizacija interijera racionalna je i odgovara potrebama jedne obitelji. U centru kolibe nalazi se stubište koje se rotira oko kamina te spaja donji i gornji kat.

U prizemlju su dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja koji su zapravo jedna prostorija, a na gornjem katu nalaze se tri spavaće sobe i kupaonica sa saunom.

Namještaj s buvljaka

- Naš posao na ovom projektu bio je utoliko veći jer smo bili zaduženi za eksterijer, ali i interijer. Za kolibu smo odabrali prigodan namještaj, većinom izrađen od drva, posebice hrasta. Neki predmeti kupljeni su u antikvarnicama i buvljacima poput, primjerice, blagovaoničkog stola i ormara. Cilj je bio osmisliti mjesto koje će biti u skladu s prirodom, što je i logično s obzirom na ambijent u kojem se koliba nalazi. Odlučili smo se na dominaciju rustikalnog stila. Nelogično bi bilo da smo u prostorije utrpali minamalistički, urbani namještaj - rekli su iz Ofisa.


Posljednji uradak poznatih slovenskih arhitekata netom nakon predstavljanja naišao je na same pohvale struke koja ga navodi kao savršen primjer kako uspješno spojiti suvremeno i tradicijsko. Tako je šarmantnu kolibu u Staroj Fužini jedan ugledni specijalizirani časopis proglasio kućom iz snova za sve koji žele lijep i kvalitetan godišnji odmor na čistom zraku.

  • dom_i_nekretnine

  •