MONTAŽNE KUĆE

subota, 26. travnja 2008.

.

Montažne kuće - istine i zablude

Sve veću ponudu montažnih kuća prati i porast interesa javnosti, te su montažne kuće postale temom mnogih diskusija. Slično kao i kod pitanja “kuća ili stan?”, apsolutan odgovor ne postoji, već on ovisi o individualnim potrebama investitora i njegovim uvjerenjima. Montažne kuće su idealne za ljude koji žele živjeti u obiteljskoj kući “skrojenoj” prema vlastitim potrebama, ali ih gradnja kao proces ne zanima ili o njoj ne znaju dovoljno, nemaju iskustva te vrste niti vremena da se gradnjom bave. Razlog tomu je što izvođači montažnih kuća kupca oslobađaju većine zamornih poslova vezanih uz gradnju: od izrade potrebne dokumentacije, izbora i koordinacije radnika pa sve do papira za kredit....

Cijena i ponuda na tržištu montažnih kuća

Prema nekim procjenama, montažne kuće trenutno zauzimaju do 5% ukupne stambene izgradnje na prostoru Hrvatske. Iako je ovaj postotak još uvijek vrlo nizak, pogotovo u usporedbi sa zemljama Europske unije, tržišni udio montažnih kuća u zadnjih desetak godina neprestano raste, posebno među mladom populacijom. Na ovaj tip izgradnje posebno rado se odlučuju mlađe obitelji, ekološki svjesne i dobro informirane o suvremenim tendencijama u stanogradnji....



Nova generacija montažnih kuća



Iako je u Hrvatskoj montažna gradnja iznimno rijetka, u Europi je hit zbog brzine te manjih troškova gradnje

Montažne kuće često se smatraju nekvalitetnijima i neisplativijima od klasične gradnje, i to upravo zbog uvriježenog mišljenja da su prepune tehničkih nedostataka, da su manje otporne na potrese, poplave i druge atmosferske neprilike te da je njihov vijek trajanja bitno kraći od klasičnih kuća....

  • dom_i_nekretnine
  • utorak, 22. travnja 2008.

    Kako do vlastite montažne kuće?

    Odlučili ste se za montažnu kuću. Tome su prethodili mjeseci raspitivanja i skupljanja svih mogućih informacija i sada ste na početku. Što je sve potrebno? Od čega početi? Koliko će to trajati? A troškovi? Građenje kuće svakako je složeniji pothvat od kupovine stana te zahtijeva dosta strpljenja, živaca i uloženog vremena. Većina tvrtki specijaliziranih za izvođenje montažnih kuća obavljaju za klijenta dobar dio potrebnih poslova: od kompletne projektne dokumentacije, koordinacije radnika do posebnih kreditnih linija. Slijedi pregled koraka koji će omogućiti da vaša stambena želja postane stvarnost.

    1. Kupovina građevinskog zemljišta

    Ukoliko niste jedan od sretnika koji su građevinsko zemljište dobili u nasljedstvo, slijedi vam ovaj doista zahtjevan posao. Oboružajte se strpljenjem, jer traženi iznosi na našem nedovoljno reguliranom tržištu nekretnina znaju doista biti nerealni.

    Cijena građevinskog zemljišta ovisi o njegovoj namjeni prema važećem urbanističkom planu, atraktivnosti lokacije, veličini i obliku zemljišta, dostupnim komunalnim priključcima, subjektivnoj procjeni samog prodavatelja itd. Prema podacima Burze nekretnina, trenutno su cijene zemljišta u porastu, te prosječna cijena građevinske parcele u Zagrebu iznosi 280 eura po kvadratu. Posebno su na cijeni parcele u sjevernom dijelu grada, u blizini tramvajske zone, škola i vrtića ili većih rekreacijskih zona. Zemljište na Jarunu tako stoji oko 650 eura, u Maksimiru od 300 do 700 eura, u Šestinama oko 300 eura, u Dubravi od 300 do 500 eura, a elitni kvartovi poput Šalate ili centra grada prelaze i 1200 eura po metru kvadratnom.

    Visoke cijene, nedovoljno kvalitetnih parcela i želja za idilom života u prirodi potakla je mnoge na istraživanje zagrebačke okolice. Samobor je već dugo popularan među Zagrepčanima, a cijene variraju od 80 do 300 eura, slično kao i u Sesvetama. Povoljne i kvalitetne parcele mogu se naći primjerice u Brezovici i Čučerju za oko 30 eura po kvadratu. Sve popularniji je i Zaprešić gdje ćete parcelu od 600 kvadrata platiti tridesetak tisuća eura i stanovati u blizini golf terena i jahaćeg centra. Zemljišta najzanimljivija prosječnom kupcu su ona u okolici Zagreba, smještena uz neku brzu prometnicu, veličine oko 600 m2. Cijene takvih parcela prošle godine rasle su oko 15%, a očekuje se nastavak uzlaznog trenda.

    Cijena zemljišta na Jadranu prosječno iznosi oko 125 eura/m2. U gradskim zonama Splita, Zadra ili Šibenika iznos se penje na 300 do 400 eura, a u bližoj okolici do 150 eura. Kvadrat parcele uz more rijetko gdje možete naći ispod 500 eura/m2. Razvojem mreže autocesta narasle su cijene i donedavno jeftinog zemljišta u Lici i Gorskom kotaru: sa 10 do 20 kn na 10 do 20 eura. Slavonija je i dalje među jeftinijim regijama. Iznosi spomenuti u članku se odnose na procijenjene raspone cijena u ovom trenutku, tj. realne cijene na tržištu mogu odstupati od navedenih.

    Da bi se na nekom zemljištu moglo graditi, nužno je da se ono nalazi unutar građevinskog područja utvrđenog važećim urbanističkim planom. Plan propisuje i namjenu zemljišta, što se točno smije graditi, maksimalnu dozvoljenu visinu objekta, maksimalnu izgrađenost parcele, udaljenost od prometnog koridora i drugo. Posebno obratite pozornost na namjenu zemljišta. Čest je slučaj da ljudi kupe parcelu usred zelenila koja se nalazi u tzv. Mješovitoj zoni, te kroz koju godinu za prvog susjeda dobiju mini tvornicu ili limarsku radionu. Susjedstvo znatno utječe na vrijednost buduće nekretnine. Pored toga, kvalitetna građevinska parcela ima čim pravilniji geometrijski oblik (omogućava bolje pozicioniranje objekta), nije zasjenjena susjednim brijegom i nalazi se na ravnom terenu ili blažoj padini (strmi tereni su kompliciraniji za gradnju). Vlasnikom zemljišta ste postali u trenutku kada u Gruntovnici izvadite valjani Vlasnički list.

    2. Odabir tvrtke

    Montažne kuće su gotov proizvod, stoga je izuzetno važno gdje ga kupujete. Ne žalite vremena i truda uloženog u prikupljanje informacija. Internet je svakako dobar početak. Sve najveće tvrtke koje posluju na našem području imaju svoje stranice: na pojedinima možete saznati sve potrebne detalje, druge su vrlo šture (“sve ovisi o dogovoru”).

    Na tržištu se nude klasične montažne kuće drvene konstrukcije, zidane montažne kuće, te montažne kuće od masivnih trupaca (o njihovim karakteristikama doznajte više pod: Brza i kvalitetna izvedba montažne kuće). Pošto ste odabrali tip montažne kuće koji vam odgovara, slijedi analiza ponuđenih cijena i usluga. Istaknute cijene shvatite kao okvirne i budite pažljivi pri njihovu uspoređivanju. Popisi uključenih radova i usluga se znatno razlikuju: neke tvrtke posebno naplaćuju projektnu dokumentaciju, transport preko određene kilometraže, smještaj radnika ili unajmljivanje kranske dizalice.

    Provjerite i je li u cijenu uračunat PDV, te kakvi su uvjeti plaćanja i kreditiranja. Raspitajte se o kvaliteti konstrukcije: karakteristikama vanjskog zida (poželjan je što manji koeficijent prolaska topline Uk i barem 20 cm toplinske izolacije vanjskih zidova – više pod: Montažne kuće i ušteda energije), atestima upotrijebljenih materijala, garanciji zvučne i toplinske izolacije, kvaliteti stolarije, te što točno uključuju “paketi” usluga. Provjerite reference tvrtke, te se raspitajte o mogućnosti razgleda izložbene kuće. Tu opciju nude svi veći proizvođači, a nekoliko ovakvih kuća se nalazi i na Zagrebačkom velesajmu. Liste referenci su važne, jer nije rijedak slučaj u današnje vrijeme, da određen broj tvrtki postoji samo na internetu. Internetski forumi nude veliku količinu informacija na temu montažne kuće, no takvim podacima treba pristupiti s određenim oprezom i svakako ih provjeriti.

    3. Definiranje projekta montažne kuće

    Pošto ste odabrali izvođača, u projektnom birou ćete uz pomoć stručnjaka definirati izgled svoje nove kuće, kao i sve potrebne radove i materijale. Pri tome će vam pomoći i 3D vizualizacija koju danas nudi većina tvrtki. Na internetu su dostupni katalozi gotovih projekata većine proizvođača. Manje preinake takvih projekata u pravilu su uključene u cijenu, a moguće je ostvariti i potpuno jedinstven projekt prema vašim željama. Treba napomenuti da odstupanja od tipskih projekata znače i odstupanja od cijene koja mogu ići i do 50 eura po kvadratu. Izvedbu kuće poskupljuju dodatni uglovi, neobični kutovi, niše, razvedeni krovovi, zakrivljeni zidovi itd.

    Koliko kvadrata vam zapravo treba? Pokušajte realno procijeniti svoje mogućnosti i potrebe prije no što se zaputite u projektni biro. Prevelika kuća često umjesto željenog komfornog doma, vlasnicima postaje teret. Svakako je dobro razmisliti o pitanjima poput: planirate li veliku obitelj, hoće li se dijete uskoro osamostaliti, privatni ste poduzetnik kojem je potreban dodatni radni prostor ili dio kuće želite iznajmljivati, koliko vremena možete posvetiti održavanju doma i slično.

    Što zbog socijalnih uvjeta, što zbog mentaliteta, kod nas se kuća tradicionalno zida generacijama. Proces je obično dug i neizvjestan, a ovisi o dotoku financijskih sredstava i rasporedu godišnjih odmora bliže i dalje rodbine. S druge strane, montažna kuća često se naziva i gotovom kućom, što znači da je montažna kuća gotovi proizvod koji se ne može izvoditi (i kupovati) po jedan kat svako ljeto, kako je kod nas običaj. Imajući to na umu, vrlo je važno svoje želje prilagoditi financijskim mogućnostima, jer montažna kuća ne može ostati nedovršena. Uostalom, kuća građena montažnom tehnologijom se vrlo jednostavno može naknadno dograditi.

    Sigurno već dugo zamišljate vanjski izgled vaše nove kuće. Katalozi nude svakojaka, često uvozna rješenja, koja oblikovno i funkcionalno ne odgovaraju našem podneblju. Hacienda je svakako bolje rješenje za Španjolsku nego Istru, kao što i alpskoj kućici mjesto nije usred Like. Suvremene tendencije u arhitekturi slijede potrebe modernog stanovanja, te prednost daju jednostavnosti u vanjskom oblikovanju, oplemenjenom karakteristikama lokalnih materijala i graditeljskih formi.

    Opseg radova na vašoj novoj kući je još jedna važna tema pregovora. Većina izvođača nudi mogućnost “roh-bau” izvedbe ili izvedbe po principu “ključ u ruke”. “Roh-bau” je u našoj građevinskoj praksi dosta rastegnut pojam pa je nužno jasno definirati sve pojedinačne radove koji ulaze u ovu fazu izvedbe. U cijenu izvođenja montažne kuće do nivoa visokog “roh-bau” obično je uključena kompletna dokumentacija za ishođenje potrebnih dozvola, proizvodnja i ugradnja svih konstruktivnih elemenata (vanjski i pregradni zidovi, krovni paneli, stropni nosači), pokrivanje krovišta crijepom, fasada, ugradnja vanjske i unutarnje stolarije, ugradnja klupčica, kompletna limarija, dimnjak, stubište za katnice, grubi razvod elektroinstalacija, zidni razvod vodovoda i kanalizacije. Popis radova i cijena varira, pa tako kod pojedinih tvrtki ne uključuje dokumentaciju, limariju, transport elemenata, dimnjak ili pregradne zidove. Cijene uspoređujte pažljivo!

    “Ključ u ruke” obično znači izvedbu montažne kuće od temelja do grijanja tj. vama preostaje samo da unesete namještaj u gotovu kuću. Financijski je najpovoljnije odlučiti se za “roh-bau” izvedbu (do stupnja koji vam odgovara), te završne radove izvesti u vlastitom aranžmanu. Ova opcija iziskuje nešto više vremena i živaca koje ćete uložiti u traženje kvalitetnih majstora, ali ušteda može biti znatna, pogotovo ukoliko neke jednostavnije radove obavite sami (postavljanje laminata, ličenje zidova…). S druge strane, princip “ključ u ruke” omogućuje vam bezbrižan odlazak na godišnji odmor, nakon kojeg useljavate u svoju novu kuću. Ovakav potpuni komfor ima naravno svoju cijenu, pri čemu su okvirne procjene slaba orijentacija – sve ovisi o vašim željama.

    Kupovina kuće otvara mnoge mogućnosti od kojih treba odabrati one koje vama individualno odgovaraju. Posao stručnjaka je da uskladi vaše želje i potrebe sa funkcionalnim i estetskim kriterijima struke, te vašim financijskim mogućnostima.

    4. Ishođenje potrebnih dozvola

    Slijedi birokracija. Svakako ne najugodniji, ali nužan korak. Prema novom Zakonu o prostornom uređenju i gradnji (stupio na snagu 1.10.2007.), za objekte do 400 m2 bruto površine (i poljoprivredne do 600 m2) više nije potrebna Lokacijska i Građevinska dozvola, već predajete zahtjev za Rješenje o uvjetima gradnje u nadležni Ured za graditeljstvo lokalne uprave. Zahtjevu je potrebno priložiti Idejno rješenje u tri primjerka, dokaz da vi kao investitor imate pravo graditi (npr. izvod iz zemljišne knjige), te dokaz o uplaćenoj vodnoj naknadi, komunalnom doprinosu i građevinskoj pristojbi. Zakonski rok za izdavanje rješenja je 30 dana od primitka zahtjeva, a rješenje vrijedi 2 godine (uz moguće produljenje za još dvije godine). Iako je namjera novog zakona bila pojednostavljenje procedure i njeno ubrzanje, u praksi se stvari još uvijek uhodavaju: financijski izdaci su ostali isti, a rokove je još uvijek nezahvalno prognozirati.

    Idejno rješenje izrađuje projektni biro tvrtke izvođača, te im trebate dostaviti Vlasnički list (izvaditi u Gruntovnici) i Kopiju katastarskog plana, ne stariju od 6 mjeseci (u Katastru). Kada ste pribavili Rješenje o uvjetima gradnje, projektanti odabrane tvrtke izrađuju Glavni projekt prema kojem se kuća izvodi, potpisujete Ugovor o gradnji, te vaša montažna kuća kreće u realizaciju.

    5. Izvođenje dogovorenih radova

    Projektni biro izrađuje set preciznih radioničkih nacrta prema kojima se u pogonu proizvodi svaki pojedini dio vaše nove montažne kuće. Za to vrijeme vi možete pristupiti izvedbi pripremnih radova: iskopu za temelje ili podrum, pripremi temeljne ploče, podruma ili zidanog prizemlja buduće kuće. Tvornička proizvodnja kompletne kuće traje od 10 do 15 dana, te se gotovi elementi prevoze kamionom do gradilišta. Cijela kuća se montira u roku od 3 do 7 dana pomoću kranske dizalice, a ostali radovi do završetka visoke “roh-bau” faze traju od 15 do 30 dana, zavisno o veličini objekta. Ukoliko ste se odlučili za “ključ u ruke” izvedbu, slijedi završni razvod svih instalacija, postavljanje estrih podloga na podne površine (kod nekih uključeno u visoki “roh-bau”), te završni radovi: parketi ili laminati, keramika, sanitarije, ličenje i postavljanje opreme. Radovi ove faze traju otprilike mjesec dana, a izvode se na isti način kao i kod klasične gradnje. Tvrtke mogu preuzeti i završno uređenje parcele, te osigurati nadzor i koordinaciju radova.

    6. Useljenje

    Po završetku svih ugovorenih radova obavlja se primopredaja objekta. Na licu mjesta se vrši uvid u sve stavke ugovora te se sastavlja zapisnik. Manje reklamacije otklanjaju se unutar roka predviđenog zapisnikom.

    Ukoliko završne radove prepustite odabranoj tvrtki, vaša nova montažna kuća je spremna za useljenje u roku 2 mjeseca od potpisivanja ugovora. Većina tvrtki daje rok od 30 dana za izvedbu dogovorenih radova, a to je najčešće i rok u kojem kuću treba platiti.

    Članak preuzet sa: www.webgradnja.hr

  • dom_i_nekretnine
  • četvrtak, 17. travnja 2008.

    Montažne kuće i ušteda energije

    U današnje vrijeme, kada rastuće cijene energenata tek nagovještavaju razmjere krize koja je pred nama, postajemo sve više svjesni potrebe racionalnog korištenja energije. Održivi razvoj danas više nije samo pojam iz stručne literature, već je postao sastavnim dijelom europskih zakonskih standarda kao i načina života njenih građana. Građevinska industrija svakako je jedan od najvećih svjetskih potrošača energije, kao i zagađivač okoliša. Diktat profita rezultira gradnjom sve većih i sve skupljih građevina za koje su potrebne ogromne količine betona i čelika za čiju proizvodnju se troše ogromne količine neobnovljivih izvora energije. S druge strane, montažna gradnja promovira sasvim drugi pristup. Drvo kao osnovni građevni materijal montažnih kuća predstavlja ekološki prihvatljiv izbor, ne samo zato što je za njegovu obradu potrebno neusporedivo manje energije, nego i stoga jer je takve građevne elemente u potpunosti moguće reciklirati.

    Niskoenergetske montažne kuće

    Pojam “niskoenergetske” često se veže uz montažne kuće koje zbog svojih fizikalnih osobina lako postižu te zahtjevne standarde. Niskoenergetske i pasivne kuće odgovaraju kategorijama definiranim dokumentom “Uredba o uštedi energije” (skraćeno EnEV) donesenim u Njemačkoj 2002. godine. Dokument predstavlja najoštriji kriterij za toplinsku izolaciju na prostoru Europske unije, te utvrđuje smjernice za buduće standarde održivog građenja.

    Niskoenergetske kuće su one za čije zagrijavanje energetska potrošnja iznosi do 40 kWh/m2 godišnje. Ova potrošnja može se izraziti i kao 2,7 litre loživog ulja po metru kvadratnom godišnje, pa se niskoenergetska kuća popularno naziva i “trolitarska kuća”. Pasivne kuće ispunjavaju još strože kriterije: godišnja energetska potrošnja iznosi svega 15 kWh/m2 ili jednu litru loživog ulja po metru kvadratnom godišnje (tzv. “jednolitarska kuća”). “Nulta kuća” je ona koja samostalno ispunjava sve svoje energetske potrebe, a u slučaju da takva kuća proizvodi i višak energije koju otpušta u javnu energetsku mrežu, naziva se “energanom”.

    Standardne montažne kuće štede od 30 do 50% energije potrebne za zagrijavanje objekta, zavisno o veličini otvora i racionalnosti tlocrta kuće. To nije zanemariv podatak, uzevši u obzir da cijena energenata ima tendenciju stalnog porasta. Dobra toplinska izolacija također umanjuje pregrijavanje objekta u ljetnim mjesecima, što pridonosi njegovoj ugodnoj mikroklimi. Ova svojstva omogućuje konstrukcija vanjskog zida koji s prosječno 25 cm debljine ostvaruje koeficijent prolaska topline zida (Uk) od 0.2 W/m2K. Koeficijent prolaska topline zida (Uk) je definiran kao količina topline koju građevni element upije u 1 sekundi po m2 površine kod razlike temperature od 1 K, izraženo u W/m2K. Ovaj koeficijent je vrlo važan u analizi ukupnih toplinskih gubitaka građevine, kao i u potrošnji energije za grijanje. Što je koeficijent prolaska topline manji, to je toplinska zaštita zgrade bolja. Za usporedbu, klasičan vanjski zid debljine 35 cm (25 cm šupljeg glinenog bloka + 10 cm ekspandiranog polistirena) ostvaruje vrijednost koeficijenta od gotovo 0.3 W/m2K, što znači da je deblji i skuplji zid termički znatno nepovoljniji od onog korištenog pri gradnji montažne kuće.

    Niskoenergetski standard već se godinama primjenjuje u gradnji montažnih kuća i znači velik napredak u energetskoj učinkovitosti objekta. Vanjski zid niskoenergetske montažne kuće širok je od 25 do 35 cm, od čega na toplinsku izolaciju otpada preko 20 cm. Takav zid ima izuzetno povoljan koeficijent prolaska topline (Uk), manji od 0.15 W/m2K, što u kombinaciji s troslojnim izolacijskim staklima na svim otvorima i kvalitetnom stolarijom rezultira uštedom od 50 do 70% energije potrebne za zagrijavanje objekta. Konkretno, niskoenergetska ili “trolitarska” montažna kuća troši oko 3 litre loživog ulja po metru kvadratnom godišnje, što za kuću od 150 m2 godišnje iznosi 450 litara. Uz trenutnu cijenu litre loživog ulja od oko 5 kn (cijena je u zadnjih 6 mjeseci porasla 10%), računica pokazuje da je za grijanje montažne niskoenergetske kuće godišnje potrebno 2250kn.

    Prema podacima iz “Vodiča kroz energetski efikasnu gradnju”, EIHP, iz 2005. godine, klasična zidana kuća iste kvadrature godišnje troši 130 kWh/m2 ili 11.6 litara loživog ulja po metru kvadratnom, što iznosi 8 700 kn. Dakle, niskoenergetska montažna kuća troši 4 puta manje energije za grijanje od klasične zidane kuće iste kvadrature, što znači godišnju uštedu na grijanju od 6500 kn. Manji su i troškovi instalacije centralnog grijanja, kao i manji broj potrebnih ogrjevnih tijela. Ovom iznosu svakako treba pridodati i značajnu uštedu električne energije u ljetnim mjesecima, jer se montažne kuće mnogo manje zagrijavaju od klasičnih. Prema takvoj računici, tijekom 20 godina života u montažnoj kući, možete uštedjeti cijelu jednu vikendicu! Iskustva pokazuju da su početna ulaganja u niskoenergetski standard gradnje, koja iznose od 5 do 10% od ukupne investicijske sume, zbog velikih ušteda u potrošnji energije, vrlo brzo amortiziraju, te su dugoročno izuzetno isplativa.

    Pasivne montažne kuće

    Tvrtka DomusPlus u svojoj ponudi ima i mogućnost dorade tipične konstrukcije montažne kuće niskoenergetskim ili pasivnim “dodacima”. U suradnji s profesorom Miščevićem s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, elementi tzv. pasivne kuće mogu biti integrirani u tlocrt po želji korisnika. Pasivna kuća cijele godine osigurava optimalnu temperaturu, a bez potrebe za ugradnjom energetski ovisnog sustava grijanja ili klimatizacije. Ova izuzetna svojstva postižu se maksimalnim brtvljenjem vanjskog omotača zgrade koji sprječava toplinske gubitke te kontroliranom ventilacijom unutar građevine.

    Ugrađuje se visokokvalitetna toplinska zaštita, troslojna izolacijska stakla na otvorima i vrhunska stolarija. Sustav kontrolirane ventilacije osigurava dovod svježeg zraka primjerene temperature u sve prostorije. “Potrošeni” topli zrak prilikom odvoda iz prostorije ne odlazi u atmosferu, već se njegova temperatura, procesom izmjene topline, koristi za zagrijavanje svježeg zraka izvana koji tek ulazi u sustav. U ljetnim mjesecima, proces se odvija u obrnutom smjeru, te hladniji izlazni zrak preuzima toplinu vanjskog zraka koji ulazi u prostoriju. Danas su na tržištu dostupni kompaktni sustavi “komfornog prozračivanja” koji na prirodan način ostvaruju zdravu i ugodnu mikroklimu cijele godine, bez uobičajenih gubitaka topline. Ugradnja sustava toplinskih crpki dodatno pospješuje grijanje i opskrbu kuće toplom vodom. Sustav koristi stalnu temperaturu dubljih slojeve zemlje kroz koje se postavljaju cijevi za cirkulaciju vode. Povoljna tlocrtna dispozicija je također značajan element energetske učinkovitosti. Osnovne značajke energetski učinkovito projektiranja su kompaktan tlocrt, racionalan odnos oplošja objekta i otvora, južnu orijentaciju itd.

    Tu je i upotrebu obnovljivih izvora energije za zagrijavanje vode (sunčani toplinski pretvornici poznatiji kao sunčani kolektori) i proizvodnju električne energije fotonaponskim ćelijama. Na našem tržištu tvrtka Cheming nudi mogućnost izvedbe solarnog sistema grijanja za montažne kuće, dok je tvrtka Haas razvila poseban paket opreme koji uključuje postavu podnog grijanja i montažu toplinske crpke. Cilj primjene ovih sofisticiranih tehnologija je pasivna kuća koja troši i do 90% manje energije u odnosu na onu klasičnu, te svakako predstavlja budućnost stanogradnje.

    U Njemačkoj i Austriji od 1990. godine eksponencijalno raste broj ostvarenih niskoenergetskih i pasivnih kuća svih tipologija, te je danas svaka treća novosagrađena kuća niskoenergetska. Prva pasivna kuća u Hrvatskoj izvedena je 2005. godine u Brestovju (Rakitje) nadomak Zagreba. Radi se o obiteljskoj kući privatnog investitora, površine prizemlja 100 m2 i 100 m2 potkrovlja. Kuća je građena porobetonskim blokom (polumontažno) i stajala je oko 80 000 eura (uključujući parcelu). Prva drvena pasivna kuća (ČV1) upravo se izvodi, a dovršavaju se i planovi za prvu tipsku kuću pasivnog standarda, dostupnu na našem tržištu. Ovakav tip gradnje povisuje početnu cijenu investicije za oko 20%, što uglavnom otpada na sofisticirane uređaje ventilacije i zagrijavanja, dok je sama građevinska izvedba jednostavna. Uz procijenjeni rok amortizacije od 8 godina i dugoročnu izvrsnu isplativost, pasivna kuća postaje i Hrvatska stvarnost.

    Članak preuzet sa: www.webgradnja.hr

  • dom_i_nekretnine
  • petak, 11. travnja 2008.

    Brza i kvalitetna izvedba montažne kuće

    Od idejnog rješenja do useljenja za mjesec dana? Montažne kuće izvode se suvremenom tehnologijom zahvaljujući kojoj je moguće otići na godišnji odmor i po povratku useliti u potpuno dovršenu i “suhu” kuću. Upravo kratak rok izvedbe predstavlja jednu od glavnih prednosti montažne kuće. Za izvedbu montažne kuće po principu “ključ u ruke” potrebno je od 2 do 5 mjeseci, zavisno o izvođaču, pri čemu sama montaža kuće traje svega 5 do 8 dana.

    Za usporedbu, izgradnja klasične zidane kuće traje oko 12 mjeseci, dok je vlaga u konstrukciji prisutna još mjesecima iza tog roka. U slučaju kada obitelj podiže stambeni kredit ili se nalazi u podstanarstvu (često oboje), svakako nije svejedno useljavaju li u svoju novu kuću za svega nekoliko tjedana ili tek iduće godine.

    Rok izvedbe montažne kuće od svega nekoliko tjedana moguć je iz razloga što su svi potrebni elementi prethodno radionički proizvedeni, te se na gradilištu samo montiraju. To znači da nema potrebe za čekanjem na sušenje stropnih ploča ili zidova, kao ni na adekvatne vremenske uvjete koji te procese omogućuju. Mogućnost nepredviđenih situacija svedena je na minimum, a iz iskustva je poznato da su ovakvi problemi kod klasične gradnje vrlo česti (i naravno – skupi!).

    Montažne kuće mogu se izvoditi u dva sistema montažne gradnje: kao montažne kuće sa drvenom nosivom konstrukcijom ili montažne kuće zidane specijalnim ciglenim panelom velikih dimenzija. HAJDAROVAC – sistem.

    Klasične montažne kuće

    Gradnja montažne kuće počinje izvođenjem temelja na klasičan način, prema projektnoj dokumentaciji. Ukoliko se radi o montažnoj kući drvene konstrukcije, nakon temelja slijedi formiranje zidova od prethodno izrađenih tvorničkih zidnih panela širine 120 cm i visine 240-320 cm. Debljina zidova ovisi o klimatskoj zoni i namjeni objekta, a obično iznosi od 12 do 25 cm. Zidni elementi sastoje se od drvenog okvira debljine 8 cm koji se obostrano oblažu pločama iverice debljine 1 cm. Kod vanjskih elemenata postavlja se parna brana od PVC folije i 8 cm mineralne vune kao toplinske izolacije (pregradni elementi sadrže 3 cm mineralne vune).

    Ukoliko se radi o montažnoj kući koja odgovara niskoenergetskom standardu, ugrađuju se vanjski zidovi debljine 29 cm (i više) čiji koeficijent prolaznosti topline Uk iznosi manje od 0,15 W/m2K. Ovakav zid je toplinski visoko kvalitetan zahvaljujući upotrebi čak 25 cm izolacijskog materijala (više pod: Montažne kuće i ušteda energije). U poseban sloj termoizolacije unutar panela montiraju se savitljive plastične cijevi za razvod instalacija (struja, telefon, antena) pri čemu se posebno brine da ne dođe do proboja parne brane što je čest uzrok vlaženja toplinske izolacije i njenog propadanja.

    Nakon montaže objekta, vanjski zidovi se oblažu toplinskom izolacijom (stiropor debljine 4 ili 8 cm), izvodi se žbukanje preko PVC mrežice i zaribana fasada. Pročelje može biti obrađeno plastičnom žbukom, ciglom, kamenom, termo- fasadom ili već prema željama kupca.

    Unutarnji zidovi se oblažu gips-kartonskim pločama debljine 9,5 mm, a sanitarije i kuhinja vodootpornim gips-kartonskim pločama debljine 12,5 mm preko kojih se lijepe pločice. Na kraju se spojevi unutrašnjih zidova obrađuju trakom, te se vrši ličenje disperzivnom bojom u dva premaza u tonu prema željama klijenta.

    Međukatna konstrukcija izvodi se od gips-kartonskih ploča s odgovarajućom termičkom izolacijom. Kod završne obrade podnih površina postavlja se parket, laminat, brodski pod, keramika i sl.

    Krovna konstrukcija se može izvesti u svim varijantama: postavljaju se rešetkasti ili klasični nosači s pokrovom od crijepa, lima… Podgled (unutarnji dio krovne konstrukcije, vidljiv iz interijera) se izvodi kao stropna konstrukcija izolirana s 8 cm staklene vune i obložena gips-kartonskim pločama.

    Stolarija se izvodi iz četinarske građe, PVC ili aluminijskih profila. Ostakljenja su iz višeslojnog “IZO” stakla, zavisno o tome radi li se o standardnoj ili niskoenergetskoj varijanti izvedbe montažne kuće. Izloženi drveni dijelovi stolarije završno se obrađuju lazurnim premazom (uljasto zaštitno sredstvo koje impregnira drvo i daje određeni ton, ali ostavlja vidljivom strukturu drveta). Sva drvena konstrukcija je zaštićena sredstvom protiv insekata i truleži, kao i protiv požara.

    Klasične montažne kuće su, zbog svoje konstrukcije, lakše od tradicionalnih zidanih kuća te se mogu postaviti i na slabije nosiva tla. Zbog svoje lakoće i elastičnosti, kvalitetno projektirana konstrukcija montažne kuće pokazala se otpornijom na potrese od klasičnih kuća, što nije zanemarivo, obzirom da se prostor Hrvatske nalazi u potresno ugroženoj zoni. Zidovi montažne kuće su tanji od klasičnih, te se iskoristivost prostora kuće povećava za 5-10%.

    Materijali ugrađeni u montažne kuće ekološki su prihvatljivi, što pridonosi ugodnoj klimi prostora. Također je eliminiran potencijalno štetan utjecaj upotrebe guste čelične armature kod nosive konstrukcije, te se kao osnovni građevni materijal upotrebljava drvo i njegove prerađevine. Ovaj tip drvene gradnje maksimalno racionalno koristi drvnu sirovinu, te je za proizvodnju gotove kuće potrebno relativno malo posjećenih stabala, što je svakako još jedan ekološki plus.

    Zidane montažne kuće

    Zidane montažne kuće kombiniraju klasičan i montažni način izvedbe. Prije izvođenja zidane montažne kuće, kupac izvodi temelje sa podnom pločom i sam postavlja hidroizolaciju ispod zidova. Slijedi dovoženje zidnih elemenata, prethodno zidanih ciglenim blokom širine 30 cm u proizvodnoj jedinici, i njihovo montiranje na gradilištu. Spojevi zidova se izvode vertikalnim i horizontalnim armiranobetonskim serklažima. Postavlja se termoizolacija debljine 10 cm i izvodi fasada prema želji kupca.

    Unutarnja strana zidova žbuka se gipsanom žbukom debljine 1,5 cm. Koeficijent prolaznosti topline zida je Uk=0,25 W/m2K. Pregradni zidovi se zidaju ciglenim blokom odgovarajuće debljine (od 10 do 25 cm), te se obostrano žbukaju gipsanom žbukom debljine 1,5 cm. Stropna konstrukcija se izvodi armirano-betonskim gredicama preko kojih se betonira tlačna ploča debljine 4 cm ili polumontažnim armirano-betonskim pločama koje služe i kao oplata za punu armirano betonsku ploču. Krovna nosiva konstrukcija izvodi se od rešetkastih nosača ili kao klasično drveno krovište. Moguća je i izvedba metodom krovnih panela koja omogućuje pokrivanje cijelog objekta u samo jednom danu.

    Drvene montažne kuće

    Drvene montažne kuće dostupne su u dvije varijante: kao kuće od drvenih “sandwich” panela ili kao kuće od masivnih drvenih trupaca. Zajednička im je vidljiva struktura drveta na pročelju i u interijeru, po čemu se razlikuju od ostalih montažnih kuća.

    Drvene montažne kuće od “sandwich” panela za formiranje nosive konstrukcije koriste drvene skeletne elemente. Oni se izvode iz visoko kvalitetnih lameliranih greda. Nosači ovog tipa dobiveni su lijepljenjem više slojeva drvenih daščica, te osim što imaju bolja tehnička svojstva od masivnog drveta (nema velikih čvorova i drugih nedostataka, nema sukanja ili većih napuklina pri duljem korištenju), izuzetno atraktivno izgledaju kao vidljivi elementi u interijeru.

    Na postavljenu nosivu konstrukciju montiraju se zidni “sandwich” paneli izolirani prirodnom kamenom vunom (detaljan sastav varira ovisno o proizvođaču) i finalno obrađeni fasadnim slojevima ili izvedbom drvenih poluoblica za prirodan izgled. Ovakvi paneli obično se sastoje od drvene poluoblice, unutarnjeg sloja termoizolacije i vanjske lamperije. Koeficijent prolaznosti topline zida je Uk = 0,22 W/m2K.

    Ovaj tip drvenih kuća cijenom je povoljniji od onih čiji zidovi se sastoje od masivnih drvenih trupaca. Potrebno je obratiti pozornost na kvalitetu izvedbe, pogotovo na brtvljenje zidnih panela koji u sebi imaju šupljinu, kako ne bi došlo do uvlačenja štetnika kroz eventualne pukotine.

    Osim drvenih kuće s ugrađenim “sandwich” panelima, dostupne su i drvene kuće građene od trupaca. Masivni drveni trupci su izuzetan toplinski izolator (koeficijent prolaznosti topline zida je 0.09 – 0.03 W/m2K u odnosu na standardni zid koeficijenta 0.22 W/m2K), a prirodna struktura drveta propusna je za zrak u oba smjera. Zbog ovih kvaliteta, kuća građena trupcima toplinski se samoregulira i “diše”. Drveni trupci imaju svojstvo da tokom cijele godine zadržavaju stalnu temperaturu u središtu presjeka. Na taj način održavaju temperaturu i vlažnost zraka unutrašnjeg prostora u idealnim omjerima, te nije potrebno klimatiziranje ili ovlaživanje zraka, za razliku od klasične gradnje koja je zračno gotovo nepropusna.

    Ovakva drvena kuća ima i antialergijska svojstva jer njeni prirodni materijali ne razvijaju statički elektricitet, te je nakupljanje prašine i alergena svedeno na minimum. Drvena kuća je zbog svoje povoljne mikroklime posebno pogodna za osobe s dišnim i alergijskim problemima, te predstavlja kvalitetno rješenje za zdrav i ugodan obiteljski život.

    Trupci debljine 22 do 45 cm se dobivaju iz kvalitetne jele ili smreke. Deblu se skida kora te se ono ručno obrađuje kako bi se formirali precizni spojevi utorima koji se dodatno izoliraju.

    Ova faza odvija se radionički i predstavlja spoj klasične stolarske vještine i tradicije, te suvremenih metoda koje osiguravaju postojanost i milimetarsku preciznost. Spojeni elementi se prevoze na gradilište te se kranskom dizalicom montiraju na izvedene armiranobetonske temelje.

    Montaža drvene konstrukcije traje nekoliko dana. Unutarnji pregradni zidovi izvode se “sandwich” panelima obloženim rigips-pločama ili lamperijom. Podna konstrukcija sastoji se od drvenih greda debljine 10 ili 20 cm, brodskog poda ili laminata debljine 2 cm, te termoizolacije prema potrebi. Konstrukcija krova sastoji se od trupaca i brodskog poda ili laminata kao oplate. Iznad se postavlja 10 ili 20 cm termoizolacije i pokrov šindrom ili bojanim valovitim limom. Stolarija se izvodi iz punog drveta ili PVC profila u boji drveta.

    Drvena građa se zaštićuje impregnacijom protiv gljivica, plijesni, UV zraka i požara te se boja bojama na vodenoj bazi. Spojevi se dodatno brtve i izoliraju akrilnim silikonima, a moguća je i impregnacija drveta NANO zaštitom. Kuća se naknadno održava premazivanjem svakih desetak godina, zavisno o podneblju. Drvene kuće od masivnih trupaca svoja izuzetna svojstva mogu zahvaliti kvalitetnoj drvenoj građi, stoga je potrebno obratiti pozornost na tehnologiju kojom se drvena građa suši, te rokove njene ugradnje. Predrasude o drvenim kućama danas se slobodno mogu smatrati samo posljedicama neznanja. Garancija na drvenu konstrukciju iznosi 30 godina, dok je vijek trajanja ovakvih objekata preko 100 godina, a uz dobro održavanje i trostruko duže.

    U Hrvatskoj je tradicionalna drvena gradnja prisutna stoljećima, a kupci i danas rado kupuju desetljećima stare drvene kuće, koje su, nakon preslagivanja građe i njezine površinske obrade, kao nove. Moderne drvene kuće imaju garantiranu otpornost na požar jednaku onoj klasične gradnje, što potvrđuju i tablice osiguravajućih tvrtki. Suvremena iskustva razvijenih zemalja Skandinavije, SAD-a, Kanade i Njemačke pokazuju da, iako imaju oštriju klimu od naše, na grijanje troše dvostruko manje energije i to upravo zahvaljujući kućama građenim drvenim materijalima, koje čine od 30 do 90% njihove ukupne stanogradnje.

    Montažne kuće, za razliku od dobro održavanih klasičnih kuća, imaju rok trajanja. Trajnost objekata procjenjuje se na minimalno 100 do 150 godina, a na sve izvedene radove tvrtke daju garanciju u trajanju od 12 ili 24 mjeseca, ovisno o vrsti i namjeni objekata (podatak može varirati od tvrtke do tvrtke). Također se uvjerite da montažna kuća kao gotova cjelina ima certifikat koji garantira sva njezina svojstva. Posebno obratite pozornost na garanciju toplinskih i zvučnih karakteristika gotovog objekta, jer su ova svojstva posebno osjetljiva na kvalitetu izvedbe i njene eventualne manjkavosti. Detaljne certifikate materijala i postupaka nude sve bolje tvrtke na našem tržištu, što predstavlja dodatnu prednost montažne kuće i sigurnost kupca.

    Članak preuzet sa: www.webgradnja.hr

  • dom_i_nekretnine
  • srijeda, 9. travnja 2008.

    Što su to montažne kuće?

    Montažne kuće (ili gotove kuće) su objekti izvedeni iz prefabriciranih elemenata tj. iz elemenata prethodno proizvedenih u kontroliranim tvorničkim ili radioničkim uvjetima. Gotovi elementi se prevoze i montiraju na predviđenom mjestu, nakon čega slijedi završna obrada prema želji krajnjeg korisnika. Najčešće spominjane prednosti montažnih kuća su brzina izvedbe, energetska učinkovitost i cijena. Za razliku od klasično građenih kuća (zidanje sitnim elementima), montažne kuće se izvode znatno brže, imaju garantirana konačna svojstva, te ugovorom regulirane rokove izvedbe kao i ukupne troškove.

    U prošlosti je postojalo određeno nepovjerenje prema montažnim kućama u pogledu njihove trajnosti ili kvalitete. No, desetljeća iskustva u izvedbi i kontinuiranom korištenju montažnih kuća rezultirala su unaprjeđenjem tehnologije i korištenjem suvremenih materijala koji su zaslužni za njihovu kvalitetu i sve širu primjenu. Početno nepovjerenje prema “novotarijama” postupno nestaje pred zahtjevnim standardima suvremenog stanovanja i potrebom racionalnog pristupa stanogradnji.

    Na našem tržištu dostupne su klasične montažne kuće koje se sastoje od gotovih panela iz drvenih materijala, a svojim vanjskim izgledom ni po čemu se ne razlikuju od klasičnih zidanih kuća.

    Također su dostupne i drvene montažne kuće kod kojih je vidljiva drvena konstrukcija što im daje poseban, prirodan izgled. Ove kuće izvode se iz poluoblica ili trupaca, a ujedinjuju najbolje aspekte klasičnog obrta i suvremene tehnologije: koriste visoko kvalitetne, trajne i ekološki prihvatljive materijale posebno zaštićene od požara i propadanja, te su uz to i energetski izuzetno štedljive. Svojim izgledom odlično se uklapaju u prirodne krajolike, te se često mogu vidjeti bilo kao vikendice, bilo kao obiteljske kuće u okolici Zagreba, središnjoj i gorskoj Hrvatskoj.

    Navedeni tipovi montažnih kuća izvode se “suhim” postupkom, tj. za povezivanje konstruktivnih elemenata se ne koriste “mokri” postupci, kao što su betoniranje ili zidanje mortom.

    Kvaliteta i brzina “mokre” izvedbe ovise o pogodnim vremenskim prilikama koje omogućuju optimalno vezanje ugrađenih materijala. To je razlog zašto je ovakva izvedba često dugotrajna i ovisna o sezoni, osim ukoliko se ne upotrijebe skupi aditivi koji se dodaju betonu. Također, za izvedbu ovakve konstrukcije potrebne su i posebne oplate u koje se lijeva svježi beton, a vlaga iz konstrukcije isparava još mjesecima nakon što je dovršena, te se ona ne smatra pogodnom za useljenje. Pri “suhom” postupku, konstruktivni elementi vežu se posebnim spojnim sredstvima (vijcima, sidrima…), te se kuća može montirati u kratkom roku, pri bilo kojoj temperaturi i uvijek jednako pouzdano.

    Zidane montažne kuće, za razliku od klasičnih montažnih kuća, izvode se “mokrim” postupkom od prethodno proizvedenih ciglenih panela čije dimenzije i geometrija odgovaraju veličini gotovog zida. Ova metoda osigurava brzinu montažne izvedbe i vrhunsku kvalitetu klasične gradnje. Zidane montažne kuće na našem tržištu projektira i izvodi tvrtka Domprojekt d.o.o.

    Montažne kuće dostupne su kao tipski projekti (s već gotovom projektnom dokumentacijom i detaljnim proračunom troškova) ili kao visoko individualizirani projekti koji u potpunosti odgovaraju svim željama klijenta. Kuće se svojom geometrijom i fizikalnim svojstvima mogu posebno prilagoditi kontinentalnoj ili mediteranskoj klimi.

    Također su moguće preinake projekta kako bi se postigle karakteristike niskoenergetske ili pasivne kuće, a sve s ciljem uštede energije i dugoročne isplativosti početne investicije.

    Osim montažnih kuća, na našem tržištu su dostupne i druge varijante koje predstavljaju kvalitetnu alternativu klasičnoj gradnji, ali nisu montažne kuće. Tako zidane kuće od YTONG blokova imaju sve karakteristike klasične masivne gradnje, ali i prednosti suvremenih materijala. Zahvaljujući karakteristikama porobetonskih blokova i pripadajućih materijala, izvedba je mnogo brža i njena fizikalna svojstva u pogledu termoizolacije su bolja no kod klasične gradnje. Tvrtka Xella u ponudi ima sve usluge vezane uz ovaj tip kuća, kao i mogućnost izgradnje po principu “Uradi sam”.

    Isospan GmbH drvobetonski blokovi kombiniraju prednosti dva izuzetna prirodna materijala: drva i cementa. Rezultat su visoko kvalitetni blokovi koji garantiraju odličnu termoizolaciju uz dobru paropropusnost, masivnu zaštitu od buke, otpornost na potres te brzu i povoljnu gradnju.

    Sve stroži standardi glede uštede energije i njena sve veća cijena, kao i očekivani komfor stanovanja dovoljan su razlog za razmatranje prednosti koje nude novi, bolji i ekološki prihvatljiviji materijali i metode gradnje.

    Članak preuzet sa: www.webgradnja.hr

  • dom_i_nekretnine
  • subota, 5. travnja 2008.

    Vodič kroz montažne kuće


    Prosječna cijena kvadrata zagrebačke stambene novogradnje od 2.000 eura motivira sve više potencijalnih kupaca da svoje stambeno pitanje riješe na neki drugi način. Ovoj odluci pridonose i često preizgrađena nova naselja u kojima nedostaje zelenih površina te sumnja u kvalitetu izgradnje ionako preskupo plaćenog kvadrata stana.

    Alternativa kupovini stana je izgradnja obiteljske kuće. Cijena izgradnje kvadrata klasično zidane obiteljske kuće kreće se oko 700 eura (uz rizik “na crno” i dvostruko manje), a kada tome pridodamo i cijenu građevinskog zemljišta, komunalnih priključaka i svih potrebnih papira, ona je i dalje skoro dvostruko povoljnija od stana.

    Dvostruko više stambenih kvadrata za isti novac, fleksibilnost pri korištenju (mogućnost dogradnje i raznih pregradnji kuće), uređena okućnica ili vlastiti vrt, komfor koji pruža samostojeći objekt (prvi susjedi su s druge strane ograde, a ne kat iznad) još su neke od komparativnih prednosti kuće pred stanom. S druge strane, neizvjesnost oko trajanja radova i njihove konačne cijene kod nas je, nažalost, još uvijek dosta raširen problem pri gradnji kuće. Također, veća kvadratura životnog prostora znači i veće troškove mjesečnih režija kao i održavanja objekta, a tu je i problem pronalaska adekvatnog građevinskog zemljišta po pristojnoj cijeni, posebno izražen na području Zagreba i drugih većih gradova. Za mnoge od navedenih problema klasične izgradnje rješenja nude montažne kuće, te nije čudo što interes za ovaj vid izgradnje posljednjih godina neprestano raste. Više o montažnim kućama, ponudi na našem tržištu, te prednostima i manama u odnosu na klasičnu izgradnju u nastavku.

    Članak preuzet sa: www.webgradnja.hr

  • dom_i_nekretnine

  •