MONTAŽNE KUĆE

ponedjeljak, 21. siječnja 2008.

Montažne kuće - Hit gradnje!

Kod nas još uvijek postoje predrasude o montažnim kućama, iako za to opravdanih razloga nema. Pri ideji o gradnji montažne kuće, najčešće se postavljaju pitanja vezano uz čvrstoću konstrukcije, zapaljivosti, izolacije ili osjetljivosti na potrese. Takve bojazni nisu opravdane jer moderne montažne gotove kuće nemaju nikakve veće nedostatke nego objekti zidani klasičnim načinom, uz mnoge prednosti, kao što su cijena i brzina izgradnje.

Životni vijek svakog proizvoda ovisi o kvaliteti materijala, završnoj obradi i zaštiti, tako da se i u ovom aspektu gotove kuće ne razlikuju od zidanih. Nosiva konstrukcija montažne kuće zaštićena je protiv vatre i vremenskog propadanja na sličan način kao i konstrukcije ostalih oblika gradnje. Shodno tome, montažne kuće imaju zakonsku garanciju od 30 godina na stabilnost i sigurnost konstrukcije, a vijek trajanja montažne kuće je minimalno 150 godina.

Vjerojatnost izbijanja požara ili urušavanja od potresa u montažnim objektima svedena je na istu mjeru kao i u zidanim objektima. Unutrašnji zidovi oblače se materijalima visokootpornim na temperature od nezapaljivih materijala.

Trajanje izrade je također različito u odnosu na klasičan način gradnje, te je velika prednost ovakvog modela gradnje. Za kvalitetno izgrađenu obiteljsku kuću klasične gradnje potrebno je oko 12 mjeseci, dok je za montažnu kuću i njenu izradu "ključ u ruke" na terenu potrebno maksimalno 3 mjeseca, a sama montaža objekta gotova je za svega nekoliko dana. Kod montažnih kuća ne postoji potreba zadovoljenja mnogostrukih uvjeta prilikom gradnje kako bi se postigli zadovoljavajući uvjeti za početak ili nastavak gradnje.

A možda važnije od svega je da se upotrebom novih materijala i tehnologija u finalizaciji gotovih kuća (žbuka i fasada) dobivaju isti vizualni identitet gotovih kuća kao što bi bio i kod zidanih kuća, te su razlike neprimjetne.

  • dom_i_nekretnine

  •