MONTAŽNE KUĆE

srijeda, 28. studenoga 2007.

Neke od tvrtki za gradnju montažnih kuća

--------------------------------------
MODUS KVADRAT

http://www.modus-kvadrat.com.hr/
--------------------------------------

MONTAŽNE KUĆE

http://www.montaznekuce.hr/

--------------------------------------

TUTIS d.o.o.

http://www.tutis.hr

--------------------------------------

DOMPROJEKT ZAGREB

http://www.domprojekt.hr/

--------------------------------------

HAAS

http://www.haas.hr

--------------------------------------

MARLES

http://www.marles-hise.si

--------------------------------------

RIHTER

http://www.rihter.hr

--------------------------------------

VUKOVARKA

http://www.vukovarka.hr

--------------------------------------

ATLANTIS NEKRETNINE

http://www.atlantis-nekretnine.hr

--------------------------------------

  • dom_i_nekretnine
  • utorak, 27. studenoga 2007.

    Kod nas kao i u europi


    Prateći iskustva visokorazvijenih zemalja, nepobitna je činjenica da će tržište i ponuda montažnih kuća u Hrvatskoj zauzeti ozbiljno mjesto kao alternativa skupljim i energetski neučinkovitijim klasičnim kućama.Smatramo da predrasude koje su prisutne spram montažnih kuća mogu nestati samo dovoljnom informiranošću, Neograničene mogućnosti izgleda, odnosno projekta montažne kuće, u potpunosti su nepoznate hrvatskom tržištu kojmu se prezentiraju uglavnom gotovi tipovi kuća unaprijed isprojektiranih, što u velikoj mjeri doprinosi nezainteresiranosti i odbijanju.

    Brzina izgradnje, materijalni troškovi, te visoka energetska učinkovitost, glavne su prednosti montažnih kuća.

    Naravno, o firmi za koju se odlučite ovisi: kakvi će materijali biti ugrađeni, kolko će biti jednostavna procedura dobivanja dozvole za montažnu kuću, mogućnosti dodatnih radova poput stolarije/ugradnje kamena/raznih instalacija, širina osmijeha koji ćete napraviti prilikom useljenja :-)

    Budući da su ove stranice informativnog karaktera, te kao takve nemaju financijsku potporu, molimo Vas za razumijevanje što se tiče brzine upotpunjavanja sadržaja o firmama koje prodaju montažne kuće .

  • dom_i_nekretnine
  • Još nešto o montažnim kućama


    U Hrvatskoj se najveći dio ljudi odlučuje na klasičnu gradnju, pa je montažnih kuća u ukupnoj gradnji manje od pet posto. Ipak, posljednjih se godina situacija počela mijenjati - montažnu gradnju investitori su počeli prepoznavati kao isplativo ulaganje. Razlozi su prije svega visoke cijene klasične gradnje: za vrijednost prosječnog dvosobnog stana s dnevnim boravkom od 65 četvornih metara na dobroj lokaciji može se kupiti nova montažna kuća (prizemlje i kat) površine od 100 do 130 kvadrata.

    Najveći interes za kupnju pokazuju mlađe obitelji kojima su po visini cijene i po udobnosti montažne kuće daleko prihvatljivije, a moguće ih je kupiti i na bankovni kredit. Cijena četvornog metra montažne kuće može biti i 50 posto niža od cijene kvadrata novosagrađene kuće u klasičnoj gradnji, zaključak je nedavnog istraživanja oglasnika InfoNekretnine.
    Naime, cijena četvornog metra montažne kuće kreće se između 300 i 850 eura po kvadratu, ovisno o proizvođaču i dovršenosti objekta, uz dodatne troškove za teren i gradnju betonskih temelja. Kvadratni metar klasično sagrađene kuće od cigle kreće se između 900 i 1100 eura, po sistemu ključ u ruke.

    Cijena kvadrata takve kuće dijeli se na dva segmenta: na rad, koji stoji između 600 i 800 eura po četvornome metru, i na materijal, koji je oko 300 eura. Za stan u novogradnji treba izdvojiti između 1200 i 2000 eura, ovisno o gradu i lokaciji na kojoj se gradi. Montažne su kuće do 50 posto jeftinije od klasičnih, a postoji i velika razlika u standardima gradnje. Naime, montažne kuće uvijek su jednako kvalitetne, a klasična gradnja može znatno varirati, pa se njezina cijena može spustiti i ispod cijene montažne, ali uz mnogo nižu kvalitetu gradnje.

    Rok trajanja prosječne montažne kuće je između sto i dvjesto godina, s time da proizvođači daju interesantna jamstva na svoje proizvode. Slovenski Marles daje 30 godina jamstva, a Krivaja daje 60 godina jamstva na bilo kakva oštećenja i 100 godina na stabilnost kuće. Prema specifikacijama zagrebačkog Domprojekta, toplinska izolacija u montažnim kućama je četiri do pet puta bolja od one u klasičnim; koeficijent izolacije kod montažnih kuća iznosi 0,2, a zid jednake debljine u klasičnoj gradnji ima koeficijent 1,5.

    Ipak, montažna kuća ima rok trajanja, a klasična gradnja, uz dobro održavanje, može potrajati generacijama. Za kvalitetnu gradnju klasične obiteljske kuće potrebno je oko godinu dana, a za montažnu kuću dovoljno je između dva i četiri mjeseca, pa i manje, ovisno o vrsti.

    U razvijenim zemljama montažne su kuće normalna pojava. U Švedskoj je 80 posto kuća montažno, a takve su i gotovo sve kuće na zapadnoj obali Sjedinjenih Država.

    Najveća prepreka većoj potražnji u Hrvatskoj je “sindrom tri praščića”, odnosno strah od svega što nije klasična gradnja. S druge strane, montažne kuće imaju bolju iskoristivost prostora, bolju toplinsku izolaciju, jeftinije su i brže se grade.

  • dom_i_nekretnine

  •